Najčešći kvarovi auto ključeva

NAJČEŠĆI KVAROVI I REŠENJA

Evo nekoliko saveta ukoliko vam se desi da ne možete da otključate automobil ili ako vam se desi da ne možete da ga startujete.

Većina kodiranih ključeva radi po veoma sličnom principu. Najčešče imaju ugrađenu daljinsku komandu koja služi za otključavanje centralne brave i čip koji sadrži podatke kako bi motor mogao da startuje, a uz to najčešće imaju i standardni metalni deo kojim se mogu otključati vrata i ako postoji kontakt brava, startovati motor.

Princip rada: kada okrenete ključ u kontakt bravi kako biste startovali motor, kompjuter vozila i ključ razmenjuju podatke koji moraju da se slože. Čak i jednostavni automobilski ključevi, bez ikakvih tastera, moraju biti napravljeni, odnoso narezani precizno tako da bi uopšte mogli da okrenu bravu. Takođe, čip u njima mora biti programiran tako da ga vozilo prepozna kako bi mogao da deaktivira blokadu.

Slaba baterija
Jedan od najjeftinijih kvarova kodiranih ključeva sa daljinskom komandom. Prepoznaje se tako što izvesno vreme ključ „slabije radi“ odnosno ne otključava vozilo svaki put kada se klikne na komandu.
Zamena je laka kod većine ključeva: izvadte staru bateriju, kupite istu i postavite je na staro mesto. Preporuka je da prilikom otvaranja kućišta ne koristite oštre predmete.

Čip
Čip se nalazi u svim kodiranim ključevima, a ako se on pokvari, tada ne postoji prenos podataka do kompjutera, što znači da ne može da se startuje automobil. On se najčešće kvari usled mehaničkih oštećenja – zbog čestog ispadanja ključeva, a kvar se prepoznaje po treperenju lampice u obliku ključa na instrument – tabli.
Rešenje za ovakav kvar je zamena samog čipa, koji se nalazi u kućištu ključa, što podrazumeva da se on rastavi.

Polomljeno kućište
Kućišta su najčešće napravljena od plastike, pa se lako dogodi da se polome, ali da daljinske komande i dalje rade. Najosetljivije su ključ – kartice.
Rešenje je presađivanje iz starog kućišta u novo. To je posao koji možete uraditi i sami, ali obratite pažnju da kupite odgovarjuće kućište kako bi svi delovi mogli da stanu unutra.

Izlizan (polomljen) metalni deo ključa
Metalni deo ključa se koristi za startovanje preko kontakt brave. Čak iako imate daljinsku komandu i ona radi, metalni deo ključa se od starosti može izlizati. Kvar se prepoznaje po tome što ključ neće da okreće bravu, a otklanja se zamenom metalnog dela.

Taster / mikroprekidač
Kada vrata neće da se otključaju „na dugme“, najverovatnije je da se pokvario mikroprekidač na kućištu daljinske komande. Popravka podrazumeva njegovu zamenu. Važno je znati da spoljašnja oštećenja na samom dugmetu mogu da doprinesu kvaru unutrašnjih komponenti ključa.

Nov ključ
Kada se dogodi da izgubite ključ, a nemate rezervni, jedino rešenje jeste da se napravi nov, zavisno od toga kakav ključ ima vaše vozilo, razlikuje se i procedura, ali i cena „popravke“.

Klasičan ključ
„Običan“ ključ danas imaju samo još automobili domaće proizvodnje i stariji polovnjaci. Za nabavku duplikata, odnosno, da biste napravili nov, potrebno je da najpre po broju šasije, od zvaničnog uvoznika, uzmete takozvani mehanički kod, odnosno šifru po kojoj mašina reže fabrički oblik ključa. Drugo rešenje je da se ključ pravi „po bravi“.

Kodirani ključ
Naziv ovih ključeva nastao je na osnovu način na koji oni rade – u čipu se nalazi jedinstven kod – broj specifičan za svaki automobil, na osnovu kog centralna vozačka jedinica u vozilu, kada se ključ stavi u kontakt bravu, upoređuje šifru ključa sa šifrom automobila i ako se poklapaju, dozvoljava da se automobil startuje. Proces izrade novog ključa je isti kao kod „običnog“ ključa. Prvo se od uvoznika pribavlja kod, s tim što se sada dobijaju dva – mehanički i elektronski. Zatim se ključ izrađuje i onda ga majstor kodira.

Rasklopivi ključ
Ovakvi ključevi su zapravo kodirani ključevi u novom pakovanju. Bravari ih bez muke mogu napraviti, jer se proces izrade ne razlikuje od pravljenja kodiranog ključa. Komande kao što je centralno zaključavanje i slično naći će se i na novom ključu.

Ključ kartica
Kod modernih vozila za otključavanje je zadužena ključ kartica. U njoj se nalaze podaci o automobilu, a danas se i one mogu napraviti kod bravara. Iako nije vidljiv i one imaju ključ, pa ga je potrebno najpre narezati, zatim kodirati. a za taj posao treba izdvojiti od 80 evra pa naviše.